Начало / Често задавани въпроси
Често задавани въпроси 1. Какви са сроковете за свързване на касовите апарати с НАП?

Разпоредбите на Закона за данък върху добавената стойност u действащата Наредба Н-18/2006г. предвиждат осигуряването на дистанционна връзка на всички касови anapamu и фискални принтери в страната с НАП да стане на няколко етапа (първите два етапа за търговците на течни горива и търговците на дребно с лекарствени продукти приключиха):

- До 30 ноември 2011 г. такава връзка с приходната агенция са длъжни да осигурят тези търговци на зърно, които са регистрирани по ЗДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно.

- За всички останали търговци крайната дата е 31 март 2012 г.

2. Какво е „Нов касов апарат”

Това е касов апарат, който наред с традиционните фискални функции за регистриране на оборота, посредством вграден или външен данъчен терминал осигурява периодично на данните, натрупани в паметта му. Предаването на данните става посредством GPRS чрез съществуващите мрежи на мобилните оператори.

3. Мога ли да използвам старият си касов апарат?

Да. Можете да адаптирате старият си касов апарат към най-новите изисквания, като за целта трябва да се свържете с производителят на Вашият апарат или сервизна фирма, имаща право да извърши тази услуга.

4. Нов апарат или адаптиране на старият?

Новите апарати са разработени, да удовлетворят най-новите технически изисквания от страна на НАП, като производителите са вложили в тях най-модерните технически решения. Новите апарати не се много по-скъпи от т.нар. „доработка” на старите апарати, като те имат и следните предимства:

1. Новите модели не използват хартия за съхранение на контролните бонове, а те се съхраняват в специална памет на апарата, наречена КЛЕН. По този начин разхода за консумативи намалява с до 50%.

2. При закупуване на нов апарат, Вие получавате и договор за гаранционно обслужване, който минимум е за 12 месеца, считано от датата на фискализация. При „доработка” на стар касов апарат, клиента трябва да сключи за своя сметка договор за сервизно обслужване.

3. При закупуване на нов касов апарат, в цената му е включена и таксата , дължима от клиента за ползване на услугите на мобилните оператори.

Колко струва предаването на данни и мога ли да си избера мобилният оператор, чиито услуги да използвам?

При закупуването на нов касов апарат, в цената му е включена таксата за предаването на данни за първата година. Към настоящият момент, цената на услугата е 60 лв. ( с ДДС) за 12 месеца. Ние съветваме бъдещите потребители на касови апарати с връзка с НАП задължително те да си изберат мобилният оператор, чиято мрежа ще ползват, като задължително отчетат какво е покритието на мобилните оператори в тяхното населено място или в търговският им обект. Това е изключително важно, защото ако касовият апарат не осъществи връзка със НАП при три последователни опита, то той престава да функционира и е необходима намеса на сервизен специалист.ТОП ОФЕРТИ